De boeren plannen, zaaien, planten, wieden, verzorgen en onderhouden bodem en akker. De deelnemers komen oogsten, zo vaak als ze zelf willen, tussen zonsopgang en zonsondergang.
Zelf oogsten: handen vol - voordelen en mogelijkheden
Je hebt de vrijheid te oogsten wat, hoe vaak en hoeveel je wil. Voor eigen vers gebruik en binnen het aanbod. Je hoeft er niets speciaals voor te kunnen of te hebben. We maken je wegwijs wat je mag en hoe je moet oogsten. We voorzien rieken en spades en jij brengt een mes mee en materiaal om je oogst mee te nemen (zakjes, een bak, …).
Zelf oogsten is ideaal als je houdt van ontdekken en van een grote variatie aan groenten en smaken. Je voelt hier de seizoenen.
Als deelnemer ken je de boeren die jouw dagelijkse groenten telen. Je bent deel van een korte, eenvoudige en milieuvriendelijke voedselketen. We maken elke dag gezonde verse groenten betaalbaar.
Verser kan niet!
“We komen bijna dagelijks oogsten, samen met de kinderen na school, alleen op mijn gemak, of als uitstap in het weekend. En dat terwijl ik op voorhand twijfelde of we het zouden volhouden door weer en wind. Ik ben anders gaan koken, minder standaard en super vers. Ik denk ‘wat gaan we vandaag eens eten?’, kijk naar de foto die ik van het oogstbord nam, en zoek nieuwe receptjes op.
De kinderen komen wortels en tomaatjes oogsten om mee naar school te nemen. Ze zijn er grote fan van, ze hebben zoveel smaak. Nu ze hier zelf komen oogsten, eten ze ook groenten die ze vroeger niet lustten. Van de lekkerste tomaten namen we zaadjes en droogden ze. In de lente gaan we ze thuis zaaien. De kinderen leren hier spontaan vanwaar een groente komt en wat er voorafging aan het eten op hun bord. Dat vinden we belangrijk.
‘Gaan we ons volgend jaar weer inschrijven?’, vroeg ik. Het antwoord was unaniem: Tuurlijk!’ “
Daphne en Baptiste, Emiel, Louis en Stella
Met een weeklijstje naar het veld
“Ik maak meestal een weekplanning op basis van de groenten in de oogstmail en recepten die ik vind. Dan gaan we met een lijstje naar het veld.
Er is keuze te over. Ook in de winter vinden we het aanbod voldoende divers. Daar waren we bang voor, onterecht. Soms kopen we dan wat groenten bij, omdat we erg van mediterrane groenten houden. De keuze en smaak bevalt ons echt. Zeker de rauwe groenten – bloemkool, tomaat … – hebben meer smaak dan we gewend waren.
´s Winters komen we gemiddeld één keer per week oogsten, rustig in het weekend. In de zomer vaak een keer of drie. Dan komen we eens langs als we zin hebben in verse sla.
Soms experimenteren we. We hebben pepertjes opgelegd en ik maakte kimchi: gefermenteerde witte kool met gember, sojasaus en look. Heel lekker!” De extraatjes zijn wijs. Ineens zijn er groenten die we niet hadden verwacht, zoals witloof en look. Daar willen we dan iets speciaals mee maken.”
Ester, Thomas en Atlas